Мали хладњачари дугују паре малинарима, прете банкроти 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Мали хладњачари дугују паре малинарима, прете банкроти
Trenutno na sajtu: 461       |       Podeli:
06.04.2023 | 0 коментар(а)



Ариље - Прошлогодишња малина и даље стоји на лагеру у малим хладњачама, а малинари и даље чекају исплату



прошлогодишње уговорене цене малине. Стручњаци поручују да ће се проблеми малинара решити тек онда када сви они постану акционари у хладњачама, односно њихови власници

У проблему су мале породичне хладњаче које су ослоњене на сопствену производњу и велика пољопривредна газдинства која имају велики удео у производњи малине у Србији објаснио је Божо Јоковић из Удружења Наше воће Србија.

Јоковић каже да је у тој области тренутно таква ситуација да ”сви муте воду коју пију“. Он је затражио и помоћ Јавног сервиса, како би се разјасниле све недоумице, преноси Нова економија.

Став да малинари треба да постану акционари у хладњачама, као и да треба више радити на развоју земљорадничних задруга, односно удруживању примарних произвођача, поновио је професор Пољопривредног факултета у новом Саду, Зоран Кесеровић.

”Ми смо кренули једним погрешним путем код малине, вишње и боровнице. Само да смо прихватили модел Јужног Тирола у Италији, како они раде код јабуке, произвођачи су власници хладњача и акционари. Ми смо овде кренули супротним путем, овде су хладњачари одвојени од произвођача“, објашњава Кесеровић.

Он каже да је свима у интересу договор, јер модел у Италији је такав да сви зарађују на крају када се прода јабука.

Један је пут да се умеша држава, ако има новаца, а друга могућност је наставак започетог, али стопираног развоја задруга, објашњава Кесеровић:

Мени је жао што држава недовољно препознаје значај удруживања, нема будућности без удруживања јер су нам поседи мали, све ће бити теже.

Он каже да је његово лично мишљење како задруге треба да имају предност у односу на пољопривредна газдинства, као и да је то кључни моменат у Србији и њеној пољопривредној производњи:

Мора се боље радити и на технологији производње, знам шта значи увођење савремених технологија и повећање приноса, онда се смањују трошкови производње. Кључна ствар је и да се дође до квалитетног садног материјала, ми га сад у Србији немамо.

Према Кесеровићевом мишљењу, управо ће сертификовани садни материјал, од сорте малине виламет, или микер повећати приносе и смањити трошкове производње. Како додаје, тај посао може да се заврши за две или три године.

Кесеровић напомиње и да је Србија у воћарству заправо почела да пада у технологији производње, управо захваљујући садном материјалу. Како наглашава то се дешава и у гајењу трешње, јабуке, а у малинарству је свега око један одсто засада покриве противградним мрежама иако је малина стратешки производ.

 

 

 

ГЗС / Нова економија




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


MALINE JOKOVIC ARILJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.372.714 посета
Тренутно на сајту: 460 посетилац(a)